Ogretmenlerin aldigi ucretin az mi fazla mi oldugunu olcmek icin once su soruya cevap vermemiz gerekiyor.
Bugunku maaslarla ogretmen olmak icin gereken niteliklere sahip, ogretmen olmayan, ve ogretmen olmak isteyen kac kisi vardir?
Eger cevabiniz sifir ise ogretmen maaslari gercekten azdir, ortada bir ogretmen kitligi vardir, okullarda dersler bos gecmekte, ogretmenler fazla mesai yapmak durumunda kalmaktadirlar.
Yok eger cevabiniz yuzbinlerce ise bu ogretmen maaslarinin olmasi gerekenden yuksek oldugunu gosterir. Bundan ogretmen maaslarinin rahat bir hayat icin yeterli oldugu veya ogretmenlerin cok zengin oldugu anlamini cikarmayin. Bundan cikarmaniz gereken anlam ogretmen maaslarina bile sahip olamayan bir cok sanssiz kisinin oldugu, ve devletin ogretmen maaslarini yuksek tutarak vergi veren vatandastan topladigi paralari kul hakki yiyerek ogretmenlere dagittigidir.
Ucretlerin belirlenmesini serbest piyasaya biraksak, ogretmen maaslari bugunku seviyelerinin daha da altinda olacakti.
Eskiye kiyasla goreceli olarak ogretmen maaslari dusmustur. Neden? Cunku ogretmenlerin sayisinda inanilmaz artislar meydana gelmistir. Bir malin/hizmetin arzi artarsa fiyatlari da duser. 1923 yilinda ogretmenler kisin ortasindaki karpuz gibiydiler, yani sayilari cok fazla degildi, toplumun en ust tabakasinda yer alirlardi. Bugun yaz aylarindayiz, kafanizi ne tarafa cevirseniz karpuzla karsilasiyorsaniz, fiyatlar kiloyla degil taneyle belirleniyor. Eskinin lise mezunu ogretmenlerini birakin, bugunun universite mezunu ogretmenleri toplumun orta kesiminde yer aliyor. Bundan 80 sene sonra ayni seyi doktorasi olanlar icin soyleyecegiz. Bilmem anlatabildim mi?