Wednesday, January 11, 2006

Ucreti Odeyenler Okusun Sadece, Cocuk Esirgeme Kurumuna 10 YTL bagis

Ogretmenlerin aldigi ucretin az mi fazla mi oldugunu olcmek icin once su soruya cevap vermemiz gerekiyor.

Bugunku maaslarla ogretmen olmak icin gereken niteliklere sahip, ogretmen olmayan, ve ogretmen olmak isteyen kac kisi vardir?

Eger cevabiniz sifir ise ogretmen maaslari gercekten azdir, ortada bir ogretmen kitligi vardir, okullarda dersler bos gecmekte, ogretmenler fazla mesai yapmak durumunda kalmaktadirlar.

Yok eger cevabiniz yuzbinlerce ise bu ogretmen maaslarinin olmasi gerekenden yuksek oldugunu gosterir. Bundan ogretmen maaslarinin rahat bir hayat icin yeterli oldugu veya ogretmenlerin cok zengin oldugu anlamini cikarmayin. Bundan cikarmaniz gereken anlam ogretmen maaslarina bile sahip olamayan bir cok sanssiz kisinin oldugu, ve devletin ogretmen maaslarini yuksek tutarak vergi veren vatandastan topladigi paralari kul hakki yiyerek ogretmenlere dagittigidir.

Ucretlerin belirlenmesini serbest piyasaya biraksak, ogretmen maaslari bugunku seviyelerinin daha da altinda olacakti.

Eskiye kiyasla goreceli olarak ogretmen maaslari dusmustur. Neden? Cunku ogretmenlerin sayisinda inanilmaz artislar meydana gelmistir. Bir malin/hizmetin arzi artarsa fiyatlari da duser. 1923 yilinda ogretmenler kisin ortasindaki karpuz gibiydiler, yani sayilari cok fazla degildi, toplumun en ust tabakasinda yer alirlardi. Bugun yaz aylarindayiz, kafanizi ne tarafa cevirseniz karpuzla karsilasiyorsaniz, fiyatlar kiloyla degil taneyle belirleniyor. Eskinin lise mezunu ogretmenlerini birakin, bugunun universite mezunu ogretmenleri toplumun orta kesiminde yer aliyor. Bundan 80 sene sonra ayni seyi doktorasi olanlar icin soyleyecegiz. Bilmem anlatabildim mi?

1 comment:

Unknown said...

Yıllardır yazılarınızı okuyorum gayet te mantıklı gelmiştir ama malesef bu yorumunuza katılmak elde değil.
Madem öyle şu an devlette çalışan bütün memurların yerleri doldurulabilir ve piyasada bu işi daha az fiyata yapabilecek on binlerce kişi var. Örnek vermek gerekirse hakim ve savcılar. Binlerce hukuk fakültesi mezunu Avukatlık bürolarında 900 ytl ile çalışırken devletin bunlara 5000 tl aylık vermesi doğrumu. Sizce o hakimlerin yerini doldurmak çokmu zor. Keza polislerde aynı şekilde. Yani devletin size zam yapması için illaki rüşvet alabilecek bir pozisyonda mı bulunmak lazım.Rüşvet alma potansiyeline göre zam. Siz yine bana ingiltere deki, Amerika daki hakimlerden örnek vereceksiniz. Ama oradaki hakimlerin hakim olması bilmem kaç çam devirdikten sonra yaklaşık olarak 40 yaşında gerçekleşiyor. Burada ise ben size 23 yaşında hakim gösterebilirim. Eğer sizin dediğiniz mantık buysa malesef bu bütün meslekler için geçerli bizim istediğimiz eşit işe eşit ücret. Ne güzel kamu reformu geliyordu bu seferde kriz bahane edildi. Ayrıca şunuda belirtmeliyim; üniversite mezunu olupta en düşük ücreti alan meslek grubu öğretmenliktir. Ayrıca hükümette 2008 yılında kamu ücret uçurumunu dengelemek için yapılan sayyanen zamdan öğretmenleri de yararlandırarak bunu kabul etmiştir.