Monday, February 04, 2008

2/B Orman Arazileri Satilmasin

TEMA 2/B orman arazilerinin satisini engellemek icin bir imza kampanyasi baslatmis. Boyle seylere zart diye imza basmamak gerek. Uzerinde dusunun, onayliyorsaniz imza atin, onaylamiyorsaniz gerekirse 2/B orman arazilerinin satisi icin siz imza kampanyasi baslatin.

Hukumet bu alanlarin satisindan $25 milyar bekliyormus. Birileri ortaya boyle rakamlar attigi zaman hemen inanmayin. Muhtemelen yanlistir bu rakam. Boyle toptan satis durumunda hem istediginiz gibi tum arazileri satamazsiniz, hem de istediginiz fiyata satamazsiniz. Turkiye'de daha gayrimenkul fiyatlarini takip eden bir endeks yok, emlak vergisi sistemi bir komediden ibaret. Uzman yok. Bu sartlar altinda kalkip da kicinizdan $25 milyar gelir elde edecegiz derseniz ancak salaklar inanir.

Diyelim ki bu arazilerin satisindan 5 milyar dolar gelir elde ettik. Birincisi satacagimiz fiyatlar olmasi gerekenin cok altinda olacagi icin bu yerlerin uzerine coreklenenlere halktan gelir transferi yapmis olacagiz. Bunun yerine bu kisilere gecmis yillara yonelik kullanimdan dolayi 5-10 milyar ceza kesersiniz, bundan sonraki yillar icin de senelik 1-2 milyar kullanim ucreti istersiniz. Arazilerin degeri gercekten $25 milyar ise 1-2 milyar %10'luk reel faiz ortaminda az bile kalir.

Ikinci nokta ise elde edilecek bu gelirlerle ne yapilacagidir. Gecmis 2-3 yildaki tecrubelerimiz sunu gosterdi ki Erdogan hukumeti sosyalist bir hukumettir, saga sola vatandastan topladigi vergileri peskes cekmesini daha onceki iktidarlar gibi cok sevmektedir. Vergi gelirleri arttikca ve butce acigi azaldikta, bu egilimleri de artmaktadir. Enflasyonun %8-9 seyrettigi zamanlarda hukumet harcamalarini %15-20 civarinda arttirmakta bir sakinca gormemistir. O yuzden bu arazilerin satisi yeni harcamalara kaynak olacak, ekonomideki carpikliklari arttirarak uzun vadeli buyume hizimizi dusurecektir.

Bu arada, Erdogan hukumetine de gicik oldugumu belirtmeliyim. "Korler diyarinda tek gozluler kral olurmus" sozununun dogrulugu da bir kez daha kanitlanmis oldu.

Neticede bu mentalite iktidarda oldugu surece ben bu arazilerin satisina karsi oldugumu ve TEMA'nin kampanyasini destekledigimi belirtmeliyim. Normalde (ekonomik acidan) muhafazakar bir hukumet iktidarda olsaydi bu hareketi desteklemez, satisin (veya kiralamanin) optimal olarak yapilmasini saglayacak bir mekanizma uzerinde kafa yorardim. Besiktas gibi 8 gol yiyen bir defansim olduktan sonra ben bir gol atsam ne yazar, atmasam ne yazar?

No comments: