Monday, February 04, 2008

Hedge Funds

Hurriyet'in haberine gore artik Turkiye'de de hedge fon kurulmasina imkan saglanacakmis. Hedge fonlari turkceye "Yuksek riskli yatirim fonu" diye cevirmisler, "hedge" risk almak demek ya!!!!! Bilmeyenler icin soyleyeyim hedge etmek, riski azaltmak demektir; ozunde gercekten hedge yapan fonlarin getirilerinin piyasayla korrelasyonu sifir civarindadir. Yani piyasa ciksa da dusse de getirileri pozitiftir (en azindan teoride). Bunu da turev enstrumanlari kullanarak saglarlar cogu zaman.

Haberin detayini okuyunca yine tonla duzenleme getirdiklerini goreceksiniz. Katilimcilarin duzenlenmesinin disinda hedge fonlarin regule edilmesine gerek yoktur. Hedge fonlari sadece milyonerlere acik fonlardir, o yuzden parasi olan adam da iyice incelemeden hedge fonlara para yatirmaz. Isin icerisine SPK'yi vs. katmanin alemi nedir anlamis degilim. Adam "sizinle mi ugrasacagim" der, ve fonu regulasyonun az oldugu bir ulkede kurar. Bosu bosuna ugrasmayin yani yeni mevzuat yaratacagim diye. Benden soylemesi.

1 comment:

lilulol said...

yazinin tarihini algilayamadim ancak bende bir yorum getirmek istiyorum
zaten yatirimcinin parasini bu tarz piyasalarda degerlendirme istegi direk alici ile karsilasabilmek isteginden kaynaklanmiyormu? yani arada kimse olmadan. eger bu tarz bisi kuruluyorsa ilaveten regulasyonlarla zaten aktif hale gecemeyecek kambur bir urun olusturmus olunmuyormu?